Zimski cikel Sobotnih glasbenih večerov bosta vodila Milan Krapež in Alja Kramar. Foto: RTV SLO
Zimski cikel Sobotnih glasbenih večerov bosta vodila Milan Krapež in Alja Kramar. Foto: RTV SLO

 

V glasbenem uredništvu Prvega programa Radia Slovenija so pripravili nov zimski cikel koncertov Big Banda RTV Slovenija v studiu 26. Oddaje – radijske koncerte bodo (z izjemo prvega, ki ga bodo snemali) neposredno prenašali na Prvem. Koncerte bosta vodila Milan Krapež in Alja Kramar, urednik Sobotnih glasbenih večerov je Jane Weber, za zvok pa bo poskrbela skupina za glasbena snemanja Radia Slovenija.

1. koncert: sobota, 30. 1. 2021

VIDEO POSNETEK KONCERTA: https://radioprvi.rtvslo.si/2021/01/sobotni-glasbeni-vecer-125/

Kot prvi bo na vrsti radijski koncert Big Banda RTV Slovenija z mladimi jazzisti, dijaki Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani. Projekt vodi Primož Fleischman. Snemanje radijskega nastopa bo v petek, 22. 1. 2021, dirigent bo Tadej Tomšič, posnetek pa bodo predvajali v soboto, 30. 1. 2021, ob 20. uri na Prvem. Gre za koncert, na katerem se bodo kot solisti predstavili nadarjeni mladi glasbeniki, dijaki omenjenega konservatorija pod mentorskim vodstvom svojih profesorjev.

 

Saksofonist, dirigent in skladatelj Tadej Tomšič je že vrsto let član in dirigent Big Banda RTV Slovenija. Foto: Janez Kotar
Saksofonist, dirigent in skladatelj Tadej Tomšič je že vrsto let član in dirigent Big Banda RTV Slovenija. Foto: Janez Kotar

 

Saksofonist, dirigent in skladatelj Tadej Tomšič je eden najvidnejših slovenskih jazzistov, že vrsto let je član in dirigent Big Banda RTV Slovenija. Z glasbo se ukvarja od šestega leta starosti. Njegova prva ljubezen je bila klarinet, ki ga je po vpisu na Univerzo za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu v Avstriji zamenjal za saksofon, hkrati pa se je popolnoma posvetil jazzu. Leta 1998 se je kot eden najboljših diplomantov njene takratne generacije vrnil v Ljubljano in kot prvi tenor saksofonist stopil v vrste Big Banda RTV Slovenija. Že leta 2004 je postal tudi eden njegovih rednih dirigentov. Sodeloval je na več kot 1000 koncertih in v dolgi vrsti izstopajočih projektov. Rad dela tudi z mladimi obetavnimi glasbeniki in tokrat ga bomo spoznali še v tej luči.

2. koncert: sobota, 6. 2. 2021

VIDEO POSNETEK KONCERTA: https://radioprvi.rtvslo.si/2021/01/sobotni-glasbeni-vecer-127/

Drugemu koncertu iz zimskega cikla so dali naslov Sprehod po galeriji. To bo koncert Big Banda v počastitev slovenskega kulturnega praznika. Na koncertu bodo predstavili štiri avtorje, ki so tako ali drugače povezani s Prešernovimi nagradami. To bodo Jože PrivšekJanez GregorcMilko Lazar in Lojze Krajnčan. Od vsakega avtorja bo Big Band izvedel tri skladbe, ena od teh pa bo priredba slovenske ljudske skladbe v jazzovski maniri. Dirigent bo Lojze Krajnčan, prenos bo v soboto, 6. 2. 2021, ob 20.uri na 1. programu Radia Slovenija in video stream na spletni strani ter FB profilu Prvega.

 

Lojze Krajnčan bo dirigiral koncert Sprehod po galeriji. Foto: Marko Alpner
Lojze Krajnčan bo dirigiral koncert Sprehod po galeriji. Foto: Marko Alpner

 

Lojze Krajnčan izhaja iz glasbene družine, njegov oče je bil ravnatelj glasbene šole in dirigent pihalnega orkestra v Ormožu. Že v rosnih letih se je pridružil orkestru na eufoniju, kasneje na pozavni, prvi učitelj je bil prav njegov oče. Pri mami se je učil klavir. Na srednjo šolo se je vpisal v Ljubljani pri profesorju D. Miškoviču. Kot mladega nadarjenega pozavnista, srednješolca, ga je opazil in k sodelovanju povabil takratni dirigent Big Banda RTV Slovenija Jože Privšek. Študij je nadaljeval na Visoki šoli za glasbo in pripadajoče umetnosti v Gradcu v Avstriji, kasneje pa na priznani Berklee college of Music v Bostonu v Združenih državah Amerike. Poleg pozavne je študiral še kompozicijo in aranžiranje.

 

V glasbenem uredništvu Prvega programa Radia Slovenija so pripravili nov zimski cikel koncertov Big Banda RTV Slovenija v studiu 26. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj
V glasbenem uredništvu Prvega programa Radia Slovenija so pripravili nov zimski cikel koncertov Big Banda RTV Slovenija v studiu 26. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj

3. koncert: sobota, 13. 2. 2021

Big Band RTV Slovenija se bo na tretjem koncertu zimskega niza predstavil s koncertom avtorske glasbe hrvaškega jazzovskega pianista Zvjezdana Ružića (aranžmaje in vodenje bo prispeval Aleš Avbelj). Prenos iz studia 26 bo v soboto, 13. 2. 2021, ob 20.uri in video stream na spletni strani ter FB profilu Prvega.

Pianist in skladatelj Zvjezdan Ružić je petkratni prejemnik prestižne hrvaške diskografske nagrade porin in šestkratni dobitnik strokovne nagrade v kategoriji Jazz Piano, ki jo podeljuje Hrvaška glasbena zveza. Sodeloval je s številnimi eminentnimi glasbeniki hrvaške jazzovske, klasične in pop-rock scene in doslej posnel tri albume, od katerih sta bila The Knightingale Cabaret in Elfin Farewell nagrajena s porinom za najboljšo jazzovsko skladbo, medtem ko je njegov tretji album, ki je bil prvič uradno javno predstavljen v Šanghaju, osvojil kar dva porina: za najboljši jazzovski album in za najboljšo jazzovsko izvedbo. Mladi glasbenik je s svojo glasbo že prepotoval svet in igral na številnih prestižnih prizoriščih.

 

Big Band RTV Slovenija v zimskem sklopu Sobotnih glasbenih večerov s štirimi koncerti. Foto: Adrian Pregelj
Big Band RTV Slovenija v zimskem sklopu Sobotnih glasbenih večerov s štirimi koncerti. Foto: Adrian Pregelj

4. koncert: sobota, 20. 2. 2021

Zadnji koncert Big Banda RTV Slovenija iz zimskega niza bo zaznamovala glasba Billa Holmana, dirigent pa bo naš stari znanec Sigi Feigl, prenos bo v soboto, 20. 2. 2021, ob 20.uri na 1. programu Radia Slovenija in video stream na spletni strani ter FB profilu Prvega.

Bill Holman velja za enega največjih aranžerjev v zgodovini jazza. Zbirka albumov, pod katere se je podpisal, ni velika, imajo pa zato toliko večjo umetniško vrednost. S svojimi priredbami je prispeval k uspehu umetnikov, kot so Stan Kenton, Maynard Ferguson in Natalie Cole. Leta 2003 je v Križankah v Ljubljani nastopil tudi z Big Bandom RTV Slovenja.