Prijava na e-novice

Big Band RTV Slovenija deluje neprekinjeno že od leta 1945 in je ena najstarejših tovrstnih zasedb na svetu. Za začetke njegovega delovanja je v največji meri zaslužen dirigent in komponist Bojan Adamič (1912 – 1995). Plesni orkester Radia Ljubljana (PORL), kot se je orkester takrat imenoval, je Adamič, ki si je s svojim svetovljanstvom in umetniško širino prislužil vzdevek “mojster”, uspešno vodil vse do začetka 60.-ih let.

Leta 1961 je za dirigentsko palico prijel mladi, izjemno talentirani Jože Privšek (1937 – 1998), ki je Plesni orkester Radia Ljubljana popeljal v najvišji kvalitetni razred. V tem času se je PORL tudi preimenoval v Big Band RTV Ljubljana, po osamosvojitvi Slovenije pa v Big Band RTV Slovenija.

Po Privškovi upokojitvi leta 1992 je dirigentsko vodstvo orkestra prevzel Lojze Krajnčan, poleg njega pa še Petar UgrinMilko LazarEmil Spruk, Tadej Tomšič in drugi. Od leta 2002 do 2013 je umetniško vodstvo prevzel dotedanji saksofonist, Hugo Šekoranja. 

Leta 2014 je orkester dobil novo vodstvo, z vodjo enote Glasbene produkcije Patrikom Greblom in umetniškim vodstvom Big Banda sestavljenim iz štirih članov. V sezoni 2015/16 pa so dobili še umetniškega koordinatorja, saksofonista Lenarta Krečiča.

V goste smo vabili tudi vodilne svetovno znane jazzovske dirigente in soliste: Maria Schneider, David Murray, George Lewis, Michael Abene, Bob Mintzer, Clark Terry, Stjepko Gut, Johnny Griffin, Toots Thielemans, N.H.Ø. Pedersen, Diane Schuur, Duško Gojković, Boško Petrović, John Riley, Peter Erskine, Paquito D’Rivera, Mike Stern, Joe Lovano, Ernie Watts in mnogi drugi.

Seznam članov orkestra Big band se predstavi