Prijava na e-novice
SEAMUS BLAKE
na Gradu Kromberk
29. 6.
petek
junij
19.00
amfiteater gradu Kromberk

Na velikem otvoritvenem koncertu letošnjega Festivala 22. Mednarodnega srečanja saksofonistov SAXGO bo z Big Bandom RTV Slovenija in dirigentom Tadejem Tomšičem nastopil Seamus Blake, saksofonist in skladatelj iz New Yorka, ki je prepoznan, kot eden izmed najboljših predstavnikov sodobnega jazza. Njegova glasba je prežeta s sofisticiranostjo in drzno improvizacijo. John Scofield ga je označil kot izjemnega in popolnega saksofonista.

Seamus, rojen v Angliji, je svoje otroštvo in mladost preživel v Kanadi. Pri 21ih letih je bil še kot študent prestižne Berklee College v Bostonu povabljen k snemanju legendarnega bobnarja Victorja Lewisa, po diplomi pa se je preselil v New York, kjer se je hitro uveljavil na newyorški jazz sceni. Februarja 2002 je osvojil prvo mesto na tekmovanju Thelonious Monk International Jazz Saxophone Competition v Washingtonu D.C.. Kot zmagovalec je nastopil z Waynom Shorterjem in Herbijem Hancockom.

Od leta 2015 je snemal in nastopal s skupino Antonio Sanchez’s Migration Band, leta 2017 pa je sestavil novo skupino The French Connection. Superconductor je do sedaj Seamusov najambicioznejši projekt, katerega album je izšel leta 2015. Poleg njega v skupini nastopajo tudi Nate Smith, Matt Garrison, Scott Kinsey, sedemčlanski orkester kot tudi gostujoči zvezdi John Scofield in Gonzalo Rubalcaba.

Kot vodja in so-vodja je Seamus izdal 16 albumov, v vlogi spremljajočega glasbenika pa nastopa na več kot 70-ih albumih. Med številnimi glasbeniki je sodeloval tudi z Ericom Reedom, Ethan Iverson, Chris Cheek, Matt Penman, Bill Stewart, Kevin Hays, David Kikoski and Alex Sipiagin.

Vstop prost. Organizator festivala si pridržuje pravico do spremembe programa. V primeru slabega vremena bo koncert v Veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica.
– – –
Več: http://www.kulturnidom-ng.si/dogodki-vpis/glasbeni-dogodki/2018/22.-mednarodno-srecanje-saksofonistov/
– – –
22. Mednarodno srečanje saksofonistov SAXGO
Soorganizatorji: Kulturni dom Nova Gorica, Glasbena šola Nova Gorica, Glasbeno društvo Saksofonija

Big Band RTV Slovenija

Tadej Tomšič dirigent

Seamus Blake saksofon