Prijava na e-novice
ROBERT JUKIĆ in Big Band RTV Slovenija
»WOMBAT HENRY & CAPYBARA JANE«
na Festivalu Lent
26. 6.
ponedeljek
junij
20.00
Festival Lent - Jazz Podij 2

Vsestranski slovenski basist Robert Jukič se že vrsto let leta več pojavlja na odrih tujih jazz klubov in festivalov, kakor tudi na domačih prizoriščih. Dolg seznam izvajalcev in skupin, s katerimi sodeluje kot instrumentalist in komponist, ne pozna meja: ne nacionalnih, ne glasbenih. V glasbo se je zaljubil v najstniških letih, ko je kot samouk na električnem basu igral z različnimi zasedbami, katerih glasbe so pustile sledi tudi na njegovem nadaljnjem ustvarjanju.

Kot basist, komponist ali aranžer se pojavlja na več kot 60-ih CD-jih, pod lastnim imenom jih je doslej izdal kar 11, pri čemer slednje odražajo raznorodnost vplivov, ki ga navdihujejo: od džeza do klasike, folka, bluesa, countryja, alternativnega popa, šansona in glasb sveta. Sklada za male in velike zasedbe, kratke filme ter multimedijske predstave in plesne uprizoritve. Sodeluje tudi z gledališči in poučuje.

Za Festival Lent je pripravil kar tri premiere z nadvse duhovitimi in povednimi nazivi ter mednarodnimi zasedbami. Po dolgih letih bomo na Lentu slišali eno najstarejših big band zasedb na svetu – Big Band RTV Slovenija namreč deluje nepretrgano od leta 1945, pod vodstvom prelomnih osebnosti, kot so Bojan Adamič, Jože Privšek ali Lojze Krajnčan, danes pa je močno pomlajen.

»Jukič kot glasbenik ni prisoten v vseh skladbah, kar je pohvalno zlasti zato, ker kot dober glasbenik (skladatelj, aranžer itd.) noče na vso silo hraniti ega, pač pa pusti svojim glasbenim vizijam, da zaživijo natanko tako, kot so zamišljene, brez prisilnih posegov, zgolj s tistim, kar posamezna skladba res zahteva.« (Matej Krajnc, Odzven, oktober 2013)

Big Band RTV Slovenija

Robert Jukić kontrabas, avtor glasbe


Avtor glasbe: Robert Jukič
Aranžmaji: Lojze Krajnčan, Robert Jukič, Tomaž Gajšt, Aleš Avbelj