Prijava na e-novice
MARIO RIJAVEC
talent za druge
radijsko-spletni koncert
15. 5.
sobota
maj
20.00
Radio Slovenija, Studio 26

Sedemnajstega maja bo minilo 100 let, odkar se je rodil izjemen glasbenik, skladatelj, pianist, dirigent in aranžer Mario Rijavec (1921-2006).

Bil je ključna osebnost slovenske zabavne glasbe, predvsem tiste, ki je v tako imenovanem zlatem obdobju slovenske popevke nastajala v produkciji tedanjega Radia Ljubljana. Mario Rijavec ni ustvarjal veliko avtorske glasbe, svoj glasbeni dar je posvetil predvsem aranžiranju skladb za razne sestave.

Zvončki in Trobentice
Tako izstopajo njegovi orkestralni aranžmaji za številne popevke, operetne melodije, melodije iz muzikalov in otroške glasbe, ki jo je pogosto prirejal za izvedbe Veselega tobogana. V radijskem arhivu je hranjenih prek tisoč partitur z aranžmaji Marija Rijavca.

Frane Milčinski Ježek – Balada o koščku kruha
Sicer pa je Rijavec pisal tudi filmsko in scensko glasbo, glasbo za songe Franeta Milčinskega Ježka, pa veliko priložnostnih skladb za vsebinske potrebe radia in televizije. Mario Rijavec je bil eden prvih članov Plesnega orkestra Radia Ljubljana, bil je tudi član Ljubljanskega jazz ansambla ter vokalne zasedbe Optimisti. Svoje življenjsko poslanstvo pa je uresničeval predvsem v glasbenih vsebinah Radia in Televizije Slovenija. Na Radiu Ljubljana je bil tudi glasbeni producent, nato urednik za zabavno glasbo, do upokojitve pa vodja produkcije zabavne glasbe.

Ob 100-letnici rojstva mu na Prvem programu Radia Slovenija v sodelovanju z Glasbeno produkcijo posvečamo Sobotni glasbeni večer z naslovom Mario Rijavec – talent za druge.

Radijski koncert se bo odvil v soboto, 15. maja 2021, ob 20.00 s prenosom na Prvem. Lahko si boste ogledali tudi video prenos na spletni strani radioprvi.rtvslo.si in FB profilu Prvi, Big Band in Simfonični orkester RTV Slovenija.

Revijski orkester bodo sestavljali člani Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Pod vodstvom Lojzeta Krajnčana in z vokalno solistko Ano Bezjak bodo živo izvedli koncert izbranih skladb iz bogatega opusa Maria Rijavca.

Ana Bezjak je po študiju Glasbene pedagogike v Mariboru izobraževanje nadaljevala na jazzovskem oddelku Koroškega deželnega Konservatorija, magisterij pa je zaključila na Univerzi za glasbo mesta Dunaj. Poučuje petje na jazzovskem oddelku Konservatorija za glasbo v Mariboru ter vodi pevske delavnice v Sloveniji in Avstriji. Širši javnosti je znana kot pevka zasedbe Papir ter gostujoča pevka tango zasedb Quintet Piazzolleky in Tango Compas. Kot solistka nastopa s številnimi priznanimi glasbeniki v raznovrstnih jazzovskih sestavih pri nas in v tujini, redno sodeluje tudi z Big Bandom RTV Slovenija, s katerim se je predstavila in koncertirala s projektoma Brazil in Ana Bezjak sings Thelonious Monk.

Koncert bosta vodila Milan Krapež in Simona Moličnik, urednik Sobotnih glasbenih večerov je Jane Weber, za zvok pa bo poskrbela skupina za glasbena snemanja Radia Slovenija.

Revijski orkester RTV Slovenija

Lojze Krajnčan dirigent

Ana Bezjak vokalna solistka


Skladbe Marija Rijavca