Prijava na e-novice
KURT ELLING
z Big bandom in Simfoniki RTV Slovenija
27. 5.
ponedeljek
maj
18.00
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Eden največjih jazzovskih koncertov leta 2013 pri nas je bil prav gotovo nastop slovitega pevca Kurta Ellinga, skupaj z Big Bandom in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ter dirigentom Michaelom Abenejem.

Kurt Elling (1967) že več kot deset let velja tako po mnenju kritikov kot občinstva za najbolj aktualnega jazzovskega vokalista na svetu. Njegovi projekti presegajo ustaljene jazzovske okvire, saj se loteva umetniško izredno domiselnih, zahtevnih in pronicljivih projektov, na najvišjem izvajalskem in tehnično zahtevnem nivoju. Elling je dobitnik najvišjih glasbenih priznanj, med drugim nagrade Grammy, kar deset zadnjih projektov je bilo nominiranih za to nagrado, prestižna ameriška revija Downbeat pa ga že trinajst let uvršča na prvo mesto med jazzovskimi moškimi vokalisti. Njegov prvi nastop pri nas pa bo pospremila najbolj kompleksna glasbena zasedba, to sta združena big band in pa simfonični orkester.

Poleg Ellinga je ljubljanski koncert obogatil tudi pianist Laurence Hobgood (1957), ki je Ellingov najožji sodelavec že od začetka Ellingove kariere. Zanj tudi piše priredbe in je njegov glasbeni producent. V svoji karieri je sodeloval z nekaterimi najvidnejšimi jazzovskimi zvezdami, kot so Larry Coryell, Lee Konitz, John Pattitucci, Jon Hendricks, Regina Carter, Stefon Harris, Richard Galliano, Terrence Blanchard, Joe Lovano, Benny Maupin, Paul Wertico, Bobby Watson in Gary Burton.

Michael Abene (1942), dirigent, aranžer, komponist in pianist, sodi v sam vrh jazzovskih ustvarjalcev in poustvarjalcev. Nagrajen z dvema Grammyjema, je v svoji karieri sodeloval z nekaterimi najvidnejšimi jazzovskimi zvezdami, kot so Maynard Ferguson, Dizzy Gillespie, Cal Tjader, Anita O’Day, Benny Goodman, Johnny Hartman, Lee Konitz, Don Ellis, GRP All Stars Big Band. Je že kar redni gostujoči dirigent Big Banda RTV Slovenija, s katerim je predstavil projekte s solisti, kot so Paquito D’Rivera, Joe Lovano in Patti Austin.

S projektom »Kurt Elling« želimo približati vrhunski jazz kar najširšemu krogu poslušalcev v Sloveniji. V ta namen smo zagotovili tudi cenejše študentske vstopnice, koncert pa bo posnela in predvajala tudi Televizija in Radio (Program Ars) Slovenija.

S tem koncertom smo počastiti tudi trojno obletnico: rojstvo in smrt pevca Johnnyja Hartmana (1923-1983), kot tudi izdajo legendarne jazzovske plošče John Coltrane/Johnny Hartman (1963), ki je usodno vplivala na Ellingovo umetniško pot. V ta namen smo izvedli tudi novo delo, priredbo iz leta 1963 posnete skladbe You Are Too Beautiful, ki jo je napisal dirigent projekta Michael Abene.

 

Kurt Elling vokal

Michael Abene dirigent

Big Band RTV Slovenija 

Simfonični orkester RTV Slovenija


Na programu koncerta so bile naslednje skladbe: Estate, Tin Tin Deo, Nicht Wandle, Mein Licht, Si Tu Supieras, Je Tire ma Reverence, A House is Not a Home, Luiza, You Are Too Beautiful, La Vie En Rose, Come Fly With Me, Loch Tay Boat Song, Billi, Rosa Moreno.