Prijava na e-novice
JANEZ GREGORC
SOBOTNI VEČER na 1. programu RA Slovenija
zimski cikel radijsko-spletnih video koncertov
27. 3.
sobota
marec
20.00
Radio Slovenija, Studio 26

Janez Gregorc se je rodil 20. junija leta 1934. Kmalu se je začel posvečati glasbi; najprej je končal glasbeno akademijo v Ljubljani, potem pa se je nekaj mesecev izobraževal na univerzi Berklee v Bostonu v ZDA. Že med študijem je svoje znanje začel predajati mlajšim, nato pa je poučeval še več kot štiri desetletja. Prav toliko časa je bil zaposlen kot producent za džezovsko glasbo na RTV Slovenija. Bil je predsednik Društva slovenskih skladateljev in eden izmed ustanoviteljev društva SAZAS ter dolgoletni član njegovega upravnega odbora. Ustvarjal je na različnih področjih, tako džezovsko kot simfonično glasbo, baletno glasbo in popevke, veliko pa je pisal tudi za film; med drugim njegovo glasbo slišimo v filmih Rdeči boogie ali Kaj ti je, deklicaTo so gadiUbij me nežno ter Ko pride lev. V šestdesetih letih je doživel velike uspehe z zasedbo Ad Hoc.

Janez Gregorc – Prelude to Summer: 4. Night Images

Do leta 2012, ko nas je zapustil, je ustvaril kar nekaj mojstrovin, med drugim aMate za klarinet in big bandIme gore za dva simfonična orkestraglasbo za balet Prelude to Summer ter Norega malarja. To so seveda le drobci njegovega obsežnega opusa. Janez Gregorc je bil tudi prejemnik številnih nagrad, med drugim je leta 1987 dobil zlato areno za glasbo v filmu Ljubezni Blanke Kolak, leta 1992 je za glasbo Žica prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1995 Župančičevo nagrado za balet Perpetuum in leta 2008 Kozinovo nagrado za zaokrožen skladateljski opus. Janez Gregorc je bil mojster džezovskega aranžiranja z izjemnim občutkom za solista in prepletanje zvočnih plasti. S svojim prefinjenim prestopanjem žanrskih meja in povezovanjem džezovske, klasične in filmske glasbe se uvršča na sam vrh glasbenih ustvarjalcev prejšnjega stoletja pri nas. Njegova glasba je brez dvoma izvirno zasnovana, prepoznamo jo ne glede na zasedbo ali namen, saj je vanjo vnesel svojo osebnost, razmišljanje in filozofijo. Že zgodaj je razvil svoj lastni, prepoznavni slog, ki se je v njegovih različnih razvojnih obdobjih še poglabljal, sicer pa je v različne glasbene žanre vedno vpletal prvine džeza, ki je bil zagotovo njegova prva ljubezen.

Ime Janeza Gregorca je neločljivo povezano s slovenskim džezom, z njegovim najžlahtnejšim sporočilom, osnovanem na bogati invenciji in superiorni kompozicijski tehniki.

Jani Golob

Prenos bo v soboto, 20. 2. 2021, ob 20.uri na 1. programu Radia Slovenija in video stream na spletni strani ter FB profilu Prvega, Big Banda RTV Slovenija in RTV Slovenija.

Big Band RTV Slovenija

Tadej Tomšič dirigent


Skladbe Janeza Gregorca