Prijava na e-novice
ŽAN TETIČKOVIČ
Jazz festival Cerkno 2014
22. 5.
četrtek
maj
18.00
Jazz festival Cerkno

Po letu 2011 je Big Band RTV Slovenija ponovno nastopil na Festivalu Jazz Cerkno z novim projektom Oasis. V četrtek, 22. maja, ob 19. uri je ta festival tudi otvoril. Mlajši slovenski glasbenik Žan Tetičkovič si je za svoj novi skladateljski projekt omislil sodelovanje z Big Bandom RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Tadeja Tomšiča ter imenitnimi solisti.

Projekt OASIS temelji na balkanski motiviki, zato je poleg prodornega domačega pianista Črnčeca v zasedbo povabil še nekaj vrhunskih virtuozov s tega področja. Bolgar Theodosii Spassov velja za najboljšega inštrumentalista na piščali kaval, makedonski kitarist Vlatko Stefanovski pa je pojem zase v združevanju jazza, etna in rocka. Iz Hrvaške prihaja Filip Novosel, ki se jazza loteva z nenavadnim glasbilom – tamburico. V načrtu je izid posnetka z nastopa; album naj bi izšel v drugi polovici leta 2014.

Začetki projekta Oasis segajo v leto 2012, ko je Žan Tetičkovič svojo kompozicijsko usmerjenost začel skoraj ekskluzivno usmerjati v večje zasedbe od klasičnega jazzovskega kvinteta. Inspiracijo je začel iskati v big bandu, kjer je tisto, kar je je za njegovo izrazno moč bilo najbolj potrebno, tudi našel. Kompozicijska kombinacija preprostih, razvijajočih se melodij, kompleksno sestavljenih ritmov ter modernega harmoničnega prestopa je rodil Oasis, za katerega je Žan napisal 8 avtorskih skladb. Vsaka izmed teh kompozicij predstavlja unikatno zgodbo, ki si jo lahko poslušalec zaradi bogate zvočnosti in pridiha ljudske glasbe z Balkana svobodno interpretira ter se z njo tudi poistoveti. Zato tudi ime Oasis.

Žan Tetičkovič bobni

Tadej Tomšič dirigent

Big Band RTV Slovenija

gostje:

Vlatko Stefanovski kitara

Marko Črnčeč klavir

Theodosil Spassov piščal kaval

Filip Novosel tamburica

Milan Nikolić bas


Avtorska glasba Žana Tetičkoviča s pridihom balkanskega melosa