Prijava na e-novice
Big band
se predstavi

V oddaji Big Band RTV Slovenija se predstavi, ki jo pripravlja glasbena urednica Alja Kramar, se sprehajamo tako skozi arhiv posnetkov našega orkestra, ki se je nekoč imenoval Plesni orkester, kasneje se je preimenoval v Big Band RTV Ljubljana, po osamosvojitvi pa v Big Band RTV Slovenija. Spoznavamo tudi nekdanje in zdajšnje člane orkestra, prav tako pa predvajamo sveže posnetke koncertov.

Aleš Avbelj

15. 03. 2016

Tokrat je bil gost oddaje basist Aleš Avbelj. Aleš je kontrabas začel igrati v srednji šoli, leta 1994 pa se je pridružil znamenitemu Greentown jazz bandu in kmalu začel honorarno sodelovati tudi z našim orkestrom. Od leta 1997 pa je prvi basist Big Banda RTV Slovenija. Igral je z velikimi imeni jazza, med drugim Jamesom Morrisonom, Leejem Harperjem in Gregoryjem Hutchinsonom.  Aleš je tudi eden najboljših aranžerjev pri nas, piše tako za manjše zasedbe kot tudi big band in revijski orkester. Kolegi ga kličejo Motivator. Zakaj? Vsega vam žal ne moremo razkriti, boste pa marsikaj izvedeli tudi v pogovoru.

Poslušaj oddajo

Divider

Ratko Divjak

08. 03. 2016

Tokrat vam bomo predstavili Ratka Divjaka. Bobnar, ki v slovenskem glasbenem prostoru zaseda posebno mesto, saj je s svojo močno notranjo energijo in muzikalnostjo zaznamoval Big band RTV Slovenija v obdobju, ko je le-ta (predvsem pod dirigentsko palico velikega Jožeta Privška) sijal v svoji največji luči. Pripravlja Tomaž Gajšt.

Poslušaj oddajo

Divider

Blaž Trček

V tokratni oddaji predstavljamo lastnika najnižjega saksofona našega orkestra – to je seveda naš bariton saksofonist Blaž Trček. Blaž je dokončal študij v Gradcu in se kmalu zaposlil v našem orkestru. Kar 5 let je bil tudi naš predstavnik v Mladinskem evropskem big bandu, v svoji do zdaj kratki karieri pa je med drugim sodeloval z Mario Schneider, Billom Holmanom, Michaelom Abenejem, Bobom Mintzerjem in številnimi zasedbami in drugimi orkestri. Je tudi lastnik avtorske plošče, leta 2011 jo je posnel s svojim BT kvartetom, vodi svoj big band in sodeluje pri pripravi slovenskih muzikalov. Skratka, Blaž je zelo aktiven, pa tudi zelo nasmejan in zgovoren.

Poslušaj oddajo

Divider

David Jarh

16. 02. 2016

Pogovor s trobentačem Davidom Jarhom. David igra v našem Big Bandu že skoraj 20 let in v vseh teh letih je v orkestru pustil močan pečat in odigral veliko izvrstnih solov. Vodi tudi svoje zasedbe, s kvartetom je leta 2000 posnel zgoščenko Misterioso. V svoji dolgoletni karieri je sodeloval tudi s številnimi glasbeniki, med drugim Artom Farmerjem, Duškom Gojkovičem, Bobom Mintzerjem in Dickom Oatsom. David je tudi profesor na ljubljanskem glasbenem konservatoriju in član Jazz Big Banda Gradec.

Poslušaj oddajo

Divider

Emil Spruk

02. 02. 2016

Pogovor z Emilom Sprukom. Emil Spruk je pozavnist, skladatelj, aranžer in dirigent, pa tudi najstarejši član orkestra, čeprav leta spretno skriva. Seveda mu več kot 30 let v našem Big Bandu daje tudi posebno mesto, kar zadeva izkušnje. Za naš orkester je napisal že več skladb, ki še posebno izstopajo in so hitro prepoznavne. Emila je z nami delil nekaj svojih in bigbandovskih zgodb.

Poslušaj oddajo

Divider

Tomaž Gajšt

19. 01. 2016

Pogovor s trobentačem Tomažem Gajštom. Tisti, ki spremljate slovenski jazzovski prostor, ga gotovo že poznate in ste slišali kakšen njegov solo. Prav po teh se Tomaž še posebno odlikuje, saj velja za enega najboljših trobentačev pri nas. Službeni kolegi ga poznajo kot perfekcionista in človeka brez dlake na jeziku. Pred dvema letoma je bil slovenski predstavnik v evropskem jazzovskem orkestru The European Movement Jazz Orchestra, sodeloval pa je tudi z Jimom McNeelyjem, Bobom Brookmeyerjem, Randyjem Breckerjem in Bobom Mintzerjem ter številnimi drugimi glasbeniki.

Poslušaj oddajo

Divider

Blaž Jurjevčič

05. 01. 2016

Pogovor s pianistom Big Banda RTV Slovenija, Blažem Jurjevčičem. Blaž ni samo član našega Big Banda, ampak sodeluje še v številnih drugih zasedbah, predvsem pa ga javnost pozna po spremljanju odličnih slovenskih vokalistk, kar samo potrjuje njegovo vsestranskost in seveda znanje. Blaž je na mestu pianista Big Banda na sredini 90. let prejšnjega stoletja nadomestil Silvestra Stingla. V tem skoraj 20-letnem obdobju je Big Bandu prinesel svežino in pripomogel pri prepoznavnosti, pestrosti in kakovosti našega orkestra.

Poslušaj oddajo

Divider

Primož Fleischman

15. 12. 2015

Primož Fleischman je prvi altist – solist in je član Big Banda že kar nekaj let, drugače pa je vsestranski glasbenik. Na ljubljanski glasbeni akademiji je diplomiral z odliko, nato je študij nadaljeval na univerzi Berklee v Ameriki. Primož je dobitnik več nagrad, sodeluje pa tudi s številnimi zasedbami in orkestri. Ker je dokončal tako šolanje klasičnega kot jazzovskega saksofona, velikokrat gostuje tudi z našim Simfoničnim orkestrom. Poučuje na konservatoriju in predava na glasbeni akademiji v Ljubljani.

Poslušaj oddajo

Divider

Primož Grašič

26. 11. 2016

Pogovor z dolgoletnim kitaristom Big Banda RTV Slovenija Primoža Grašiča. Primož igra v orkestru že več kot 20 let, drugače pa je tudi skladatelj, aranžer, učitelj in vodja festivala Jazz kamp Kranj. V svoji karieri je sodeloval s številnimi velikimi glasbenimi imeni, med drugim z Nielsem-Henningom Örstedom Pedersenom, Clarkom Terryjem, Duškom Gojkovićem, Boškom Petrovičem, Garyjem Burtonon in Georgiejem Famom.

Poslušaj oddajo

Divider

Tadej Tomšič

24. 11. 2015

Tokrat predstavljamo Tadeja Tomšiča. Tadej se je našemu orkestru pridružil kot saksofonist, zdaj pa je že več kot deset let eden od dirigentov. Je tudi aranžer in skladatelj, za naš orkester je že ogromno napisal, leta 2011 je izdal tudi album z Big Bandom z naslovom Re:Start. Z njim smo poklepetali o njegovih glasbenih začetkih in seveda prigodah v našem orkestru.

Poslušaj oddajo

Divider

Lojze Krajnčan

27. 10. 2015

Pogovor z dirigentom Lojzetom Krajnčanom. Lojze Krajnčan je najprej igral pozavno v Simfoničnem orkestru, v 80. letih prejšnjega stoletja pa se je na Privškovo povabilo pridružil Big Bandu. Po Privškovi upokojitvi je bil eden od dirigentov, kar je njegova funkcija še danes. Je tudi skladatelj in aranžer in prav za Big Band RTV Slovenija je napisal že ogromno skladb, prav tako pa občasno sodeluje tudi s Simfoniki.

Poslušaj oddajo

Divider

Patrik Greblo

6. 10. 2015

S to oddajo smo začeli nov cikel, s katerim bomo počastili 70-letnico našega Big Banda. Vse tja do junija bomo v oddaji gostili prav vse zdajšnje člane orkestra, vmes pa se bomo sprehajali skozi zgodovino enega najstarejših jazzovskih orkestrov na svetu.

V prvi oddaji niza je bil gost vodja glasbene produkcije, Patrik Greblo, ki je predstavil zgodovino in prihodnost Big Banda.

Poslušaj oddajo

Divider

Aleš Suša

5. 12. 2017

Tokrat se nam je v studiu pridružil dolgoletni saksofonist Aleš Suša. Aleš se je v Big Bandu RTV Slovenija zaposlil leta 2002, čeprav je kot honorarni sodelavec v orkestru igral že veliko prej. Več kot 20 let že vodi Big Band Krško. Jazz je sicer njegova prva ljubezen, se pa v njem skriva tudi pravi rocker.

Poslušaj oddajo