Prijava na e-novice
RENATO CHICCO
Hammond Revival v Izoli
11. 9.
petek
september
20.00
Letni kino Arrigoni

Big Band RTV Slovenija z Renatom Chiccom ob izzidu skupne zgoščenke pripravlja poseben glasbeni večer. Koncert bo tako v celoti namenjen zvoku hammondovih orgel, ki bodo zazvenele v skladbah soula, bluesa in mainstream jazza. Skladbe za koncert so prispevali Renato Chicco, Lojze Krajnčan, Jože Privšek in Scott Reeves, večina priredb pa je napisana prav za ta koncert oziroma zgoščenko. Dirigent bo Lojze Krajnčan.

VEČ O PROGRAMU:

Zadnja leta na jazzovskem prizorišču doživljamo veliko vrnitev hammondovih orgel, to pa gre verjetno pripisati predvsem njihovemu značilnemu ‘soulovsko’ obarvanemu zvoku, ki zna biti tu in tam tudi ‘bluzovsko’ raskav. S takim zvokom in načinom igranja, ki ga je uvedel mojster Jimmy Smith, so hammondove orgle nenadomestljive pri soul in blues različici jazza.

Zaradi njihove priljubljenosti v zadnjih letih jih vse več avtorjev vključuje v skladbe modernega ‘mainstream’ jazza. Hammondove orgle lahko danes najdemo v vseh kombinacijah zasedb, od tria do big banda. Zelo lepo se zvočno zlijejo z drugimi instrumenti in se zlahka uporabijo v različnih kompozicijskih slogih. Naj gre za prirejene jazz standarde ali izvirne skladbe – hammondove orgle najdejo svoj zvočni prostor ter zaznamujejo zasedbo s svojim prepoznavnim zvenom.

Pianist in organist Renato Chicco, doma iz Izole, je potem, ko je končal Srednjo glasbeno šolo v Ljubljani, študiral na oddelku za jazz Univerze za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu, pozneje pa na znameniti bostonski visoki šoli za glasbo Berklee College of Music. V letih od 1990 do 1998 je živel in deloval v New Yorku ter bil član Big Banda Lionela Hamptona (1991–1992) in skupine Jon Hendricks & Company (1991–1997). Renato je v tem času igral v klubih, kot so Blue Note, Birdland in Village Gate, sodeloval v različnih radijskih in televizijskih oddajah ter nastopal na različnih jazz festivalih v Združenih državah, Kanadi, Evropi, Aziji in Južni Ameriki. Poleg tega je sodeloval in snemal z glasbeniki, kot so Lou Donaldson, Woody Shaw, Freddie Hubbard, Clark Terry, Benny Golson, Red Holloway, Al Grey, Joe Williams, Wynton Marsalis, Gary Burton, Milt Hinton, Reggie Workman, Jerry Bergonzi, Steve Grossman, Al Foster in drugi.

Renato Chicco, hammondove orgle

Big Band RTV Slovenija

Lojze Krajnčan, dirigent