Prijava na e-novice
MARKO HATLAK
in Big Band RTV Slovenija v SiTiju
29. 5.
petek
maj
18.30
SiTi Teater BTC Ljubljana

V petek, 29. maja, ob 20.30 se je v Siti Teatru BTC v okviru konca sezone SiTi ZA DOBRO MUSKO odvil svojevrstni glasbeni dogodek, na katerem je nastopil idrijski harmonikar svetovnega slovesa Marko Hatlak skupaj z dirigentom Tadejem Tomšičem in Big Bandom RTV Slovenija.

Zasedba v omenjeni postavi se je slovenski javnosti predstavila drugič, ideja za projekt pa se je harmonikarju utrnila že med študijem v Weimarju, ko je odkril ploščo Jožeta Kampiča Za ljubitelje swinga ter tako dobil navdih za glasbeni dogodek, ki bi kombiniral hommage omenjenemu virtuozu in lastni pristop v kombinaciji s tangom. Na tej točki sta k projektu pristopila še Tadej Tomšič, s katerim je Hatlak nastopil že na Izštekanih dvajset v Kinu Šiška, in Big Band RTV Slovenije.

Hatlak, ki je svojo glasbeno pot začel že pri šestih letih, po končanem šolanju v Ljubljani študij nadaljeval najprej v Weimarju in nato v Würzburgu, je kot solist in v sodelovanju s številnimi priznanimi izvajalci, zasedbami in orkestri ter njihovimi dirigenti, tako v tujini kot v Sloveniji, v preteklih 15 letih razvil svojstven in razpoznaven slog. Raznolike zvrsti – tango, etno, baročno in sodobno glasbo – poslušalcem z odra približa tudi skozi besedo in tako na vsakem koncertu razvije pristen stik z obiskovalci. Med pomembnejšimi koncerti v preteklosti lahko izpostavimo nastop v okviru festivala Young Euro Classic v Admiralspalast v Berlinu (2014), samostojno turnejo po ZDA in Kanadi, solistični nastop s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in številne koncerte s skupino Terrafolk po celotni Evropi. Leta 2013 je Hatlak ustanovil skupino Kapobanda skupaj z Goranom Bojčevskim, Miho Megličem in Rokom Hozjanom. Štirje glasbeniki prinašajo na oder najboljše od balkanskega temperamenta, ciganskih, irskih ljudskih pesmi ter klasike. Pri projektu Tango Compás sta Hatlak in svetovno priznani violinist Stefan Milenković združila moči v sodelovanju s pianistom Markom Črnčecem in kontrabasistom Luko Hermanom Gaiserjem ter z glasom Ane Bezjak. Repertoar zasedbe pokriva predvsem strastno in temperamentno tango glasbo različnih avtorjev v lastnih aranžmajih.

Glasbeni spektakel v SiTi Teatru je predstavil presek glasbenih del različnih zvrsti. Harmonika kot solistični inštrument in jazzovski orkester sta raziskovala nove poti, ki se ponujajo v tej zanimivi glasbeni kombinaciji.

Marko Hatlak klavirska harmonika

Žiga Kožar bobni

Tadej Tomšič dirigent

Big Band RTV Slovenija