Prijava na e-novice
MARKO ČRNČEC
30. 3.
petek
marec
18.00
Linhartova dvorana, Cankarjev dom

Big Band RTV Slovenija redno vabi v goste mlade slovenske jazzovske glasbenike. Med najbolj nadarjenimi in mednarodno uveljavljenimi je gotovo v New Yorku delujoči pianist in skladatelj Marko Črnčec. Kljub svoji mladosti je že vrsto let član newyorške glasbene scene, kjer sodeluje z najpomembnejšimi imeni svetovnega jazza. Tako je koncert plod sodelovanja mlajše generacije s starejšo, mlade energije in novih idej z izkušnjami in uigranostjo našega nacionalnega jazzovskega orkestra.

Dirigent koncerta je Lojze Krajnčan, ki je aranžiral vse skladbe Marka Črnčca, zraven pa napisal posebej zanj še dve novosti. Marko je prispeval aranžmaja dveh jazzovskih standardov. Gost na bobnih bo Kristijan Krajnčan, tudi mednarodno uveljavljen slovenski glasbenik.

******

Marko Črnčec je eden izmed najbolj priznanih sodobnih slovenskih glasbenikov, ki živi in deluje v New Yorku. Na mednarodnem prizorišču je znan kot multiinstrumentalist, skladatelj, aranžer in producent, ki deluje po žanrih, zlasti v jazzu ter popularni glasbi.

Črnčec je bil rojen 15. maja 1986 v Mariboru. Pri šestih letih je svojo glasbeno pot začel z igranjem harmonike, pozneje pri desetih letih pa z igranjem klavirja.

Do svojih najstniških let je bil večkratni dobitnik zlatih plaket in nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Leta 2005 je končal študij klasičnega klavirja na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, leta 2009 pa z odliko in posebno pohvalo diplomiral na jazzovskem oddelku Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu.

Izdal je že štiri avtorske zgoščenke z odmevnimi kritikami, kar ga uvršča med enega najbolj ustvarjalnih in produktivnih glasbenikov slovenske jazzovske glasbe. Albuma “Signature” ter “Moral Interchange” sta izšla leta 2010 pri založbi B.A.S.E. Njegov tretji album “Devotion” je izšel leta 2014 pri priznani londonski založbi Whirlwind Recordings. Največja jazzovska publikacija All About Jazz je ta album uvrstila med enega izmed 20 najboljših svetovnih albumov leta 2014. S tem se je Črnčec znašel v družbi jazzovske smetane, kot so Brian Blade, Tigran Hamasyan, Ambrose Akinmusire, Jason Moran in drugi.

Črnčečev najnovejši album “Ruthenia” je izšel leta 2017 pri španski založbi Fresh Sound, New Talent in predstavlja odlično zasedbo: Mike Moreno na kitari, Chris Jennings na kontrabasu, Rudy Royston na bobnih ter 11-članski komorni orkester. Album je posvetilo ruskim velikanom klasične glasbe 20. stoletja (Šostakovič, Rahmaninov, Prokofjev, Skrjabin in Stravinski) in s tem potrjuje, kako sodobni glasbeniki niso obremenjeni z ustvarjanjem znotraj določenega glasbenega žanra.

Marko Črnčec je nastopal ter snemal z naslednjimi velikimi imeni glasbenega sveta: Seamus Blake, Rez Abbasi, Bob Mintzer, Joe Locke, Alex Sipiagin, John Ellis, Don Menza, Michael Philip Mossman, Ron McClure, Luis Bonilla, Gary Chaffee, Melissa Aldana, Damion Reid, Mark Shim, Chris Tordini, Justin Brown, Stjepko Gut, Marcus Gilmore, Rudy Royston, Armando Gola, Suresh Talwalkar, Sachal Vasandani, Jonathan Powell, Joe Sanders, Kenny Grohowski, Gwen Hughes, Stefan Milenkovich, Boško Petrović, Andy Hunter, Karmina Šilec, Sharat Srivastava in še bi lahko naštevali.

Nastopal je na večjih festivalih in odrih po svetu, kot so Brosella Jazz Festival, Havana Jazz Festival, Blue Note Jazz Club NYC, Jazz Standard NYC, Unterfahrt Jazz Club Munich, Porgy and Bess Vienna, Vienna Konzerthaus, Jazz Festival Sarajevo, Jazz Festival Beograd, Jazz Festival Ljubljana, Tangente Jazz Club Liechtenstein, Salsa Festival Barcelona, Ohrid Music Festival, Nisville Jazz Festival, Rovinj Salsa Festival, Dubrovnik Music Festival, Stockholm A-Capella Festival, Sava Center Beograd, Gramercy Theater NYC, Gregory’s Jazz Club Rome, Sunset-Sunside Paris, Blue Whale Jazz Club Los Angeles ter številnih drugih.

Big Band RTV Slovenija

Lojze Krajnčan dirigent

Marko Črnčec klavir


Avtorske skladbe Marka Črnčeca v priredbi za veliki jazz orkester.