Prijava na e-novice
LENART KREČIČ
Jazz festival Velenje 2015
23. 1.
petek
januar
19.30
Max klub Velenje

Lenart Krečič, saksofonist, aranžer in skladatelj, je razpet med New Yorkom in Slovenijo. V Združenih državah je končal magisterij in sodeloval s številnimi velikani jazza. Kot skladatelj se loteva različnih projektov, vse od komornih zasedb do big bandov. Svoje vrline, tako kompozicijske kot izvajalske, bo v Klubu Cankarjevega doma pokazal z Big Bandom RTV Slovenija. Tega bo tudi vodil. Program bo avtorski, nekatere skladbe bodo napisane prav za to priložnost. V goste je povabil izvrstnega bobnarja Gena Laka in basista Borisa Kozlova, na koncertu pa lahko pričakujemo še kakšno presenečenje.

Glasba Gena Laka je razpeta med jazzom in funkom – njegov življenjepis odseva veliko strast do funka sedemdesetih in osemdesetih let ter tudi veliko navezanost na zgodovino jazza. Že več kot 10 let igra z raznovrstnimi glasbeniki: R & B (Surface, Me’shell NdegeOcello, Maxwell, D’Angelo), jazz (Steve Coleman, Henry Threadgill), fusion (Joe Zawinul, Marcus Miller, Screaming Headless Torsos). Rojen je bil v St. Louisu, študiral je na Visoki šoli za glasbo in umetnost v New Yorku in na univerzi Berklee v Bostonu. Prav razvoj glasbe v njegovem rojstnem mestu se zrcali tudi v njegovem igranju, saj ga žene želja po nenehnem raziskovanju in inovacijah (kot skupino umetnikov Black Artist Group), čeprav je pravzaprav zasidran v funku.

Dvakratni dobitnik nagrade grammy, basist Boris Kozlov, se je rodil v Moskvi, že več kot 20 let pa živi v Združenih državah Amerike. Že med študijem je bil večkrat nagrajen, med drugim je leta 1990 zmagal kot basist in kot skladatelj na grand prixu Sovjetske zveze, leto pozneje pa je osvojil prvo mesto v kategoriji mladih glasbenikov revije Jazz Journal. Po prihodu v New York je igral in sodeloval z glasbeniki, kot so Ronnie Cuber, Ravi Coltrane, Brian Lynch, Michel Petrucciani, David Gilmore, Antonio Sanches, McCoy Tyner, Maceo Parker, Jimmy Smith in drugi. Trenutno je basist, aranžer in glasbeni vodja Mingus Big Banda, Mingus Dinastije in Orkestra, hkrati pa vodi svoje projekte. Nastopa tudi kot solist in vodi mojstrske tečaje po vsem svetu.

Lenart Krečič saksofonist, skladatelj, aranžer, dirigent

Gene Lake bobni

Boris Kozlov bas

Big Band RTV Slovenija


avtorski večer Lenarta Krečiča