Prijava na e-novice
GLASBA BOJANA ADAMIČA
Jesenski cikel radijskih koncertov na Prvem
7. 11.
sobota
november
20.00
Radio Slovenija, Studio 26

Na prvem programu Radia Slovenija pripravljajo jesenski niz radijskih koncertov našega Big Banda z gosti v studiu 26. Oddaje – koncerte bodo neposredno prenašali na Prvem  – vodil pa jih bo Milan Krapež. Drugi koncert iz tega niza je posvečen Bojanu Adamiču, ob 25-letnici njegove smrti.

Bojan Adamič (1912 – 1995) je bil vsestranski glasbeni ustvarjalec, ustvarjal je različne glasbene zvrsti, od resne glasbe do šansonov, popevk ter glasbe za film in gledališče. Prispeval je tudi vrsto aranžmajev in priredb tako za pihalni in simfonični orkester kot tudi za džezovske in zabavne ansamble. Kljub številnim gostovanjem se je Bojan Adamič dobrih šest desetletij posvečal slovenski glasbi. Rojen je bil tik pred prvo svetovno vojno, po izbruhu druge je diplomiral pri Antonu Ravniku na ljubljanski glasbeni akademiji. Že med vojno je na osvobojenem ozemlju v Beli Krajini ustanovil pihalno godbo glavnega štaba NOV, iz nje pa sta se po številnih spremembah razvila Vojaški orkester Ljubljana in tudi Plesni orkester Radia Ljubljana.

Komaj poldrugi mesec po osvoboditvi je orkester, ki ga dandanes poznamo kot Big Band RTV Slovenija, igral na vnovičnem odprtju Postojnske jame. Orkester je Adamič vodil vse do leta 1961 in mu v tem času pridobil sloves najboljšega ansambla v državi in ta ugled potrjeval s posnetki in koncerti doma in na tujem. Iz PORL-a je odšel Adamič naravnost v zgodovino slovenske glasbe; postal je vodilni skladatelj filmske in zabavne glasbe v tedanji skupni državi, za to pa je leta 1979 prejel Prešernovo nagrado. Adamičeva glasba ostaja živa tudi v današnjem repertoarju našega Big Banda RTV Slovenija.

Na večeru ob 25-letnici mojstrove smrti bo dirigent Lojze Krajnčan, vokalna solistka pa bo jazzovska pevka Anja Hrastovšek.

Big Band RTV Slovenija

Lojze Kranjčan, dirigent

Anja Hrastovšek, vokal

 


Avtorska glasba Bojana Adamiča.