Prijava na e-novice
CARMEN BRADFORD
večkratna gremi nagrajenka in pevka "Count Basie Orchestra"
20. 4.
sobota
april
19.30
Linhartova dvorana, Cankarjev dom

Večkratna gremijeva nagrajenka Carmen Bradford prihaja aprila v Ljubljano.

Big Band RTV Slovenija bo na odru Cankarjevega doma gostil izjemno džezovsko pevko, ki prihaja naravnost s podelitve letošnjih najprestižnejših glasbenih nagrad gremi (»Grammy«). To je prejela skupaj z orkestrom Counta Basieja, s katerim je Carmen prehodila dolgo glasbeno pot.

Carmen Bradford je namreč odkril ravno legendarni pianist, skladatelj in dirigent William Count Basie, ko ji je bilo 22 let. Kar devet let je bila glavna vokalistka v njegovem orkestru. Od takrat je nastopala in/ali snemala z Wyntonom Marsalisom, Johnom Claytonom in njegovim orkestrom Clayton-Hamilton, Nancy Wilson, Georgeem Bensonom, Frankom Sinatro, džezovskim orkestrom Lincoln Center in številnimi glasbeniki po vsem svetu.

Carmen je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja nastopila na dveh z gremijem nagrajenih albumih z orkestrom Counta Basieja in pozneje sodelovala pri tretjem z gremijem nagrajenem albumu Big Boss Band s kitaristom Georgeem Bensonom leta 1991. Njen samostojni album iz leta 2004 Home With You je zbirka vokalnih in klavirskih duetov z džezovskim velikanom Shelly Berg. Album je še en Carmenin presežek, saj svojim oboževalcem ponuja skromen, intimen portret umetnice.

S projektom Sherrie Maricle & The DIVA Jazz Orchestra se je Carmen nato vrnila k svojim bigbandovskim koreninam. To sodelovanje jo je tudi pripeljalo nazaj k njeni bigbendovski družini, orkestru Counta Basieja, s katerim nastopa še danes. Svojega prvega mentorja, ki ji je odprl ta čudovita vrata in ji dal krila, Carmen nikoli ni pozabila. Nastal je album, nominiran za gremija leta 2019, All About That Basie z orkestrom Counta Basieja pod vodstvom Scottyja Barnharta, ki vključuje med številnimi drugimi tudi Carmen Bradford, Stevieja Wonderja in Take 6. Bolje kot to preprosto ne gre.

Petje Carmen Bradford kaže veliko globino glasbenih izkušenj in tehnične briljantnosti. Prepoznana je tudi po izjemni strasti, ki jo vnaša v interpretacijo besedil. Carmen Bradford je resnično prispevala k nastajanju in ohranjanju te velike ameriške umetniške glasbene zvrsti, imenovane džez. Poslanstvo, ki ga ohranja še danes in ga bo delila skupaj z izjemnimi glasbeniki Big Banda RTV Slovenija pod vodstvom avstrijskega dirigenta Sigija Feigla.

 

Big Band RTV Slovenija

Sigi Feigl, dirigent

Carmen Bradford, vokal

Uroš Perić, gost