Prijava na e-novice
ALEX SIPIAGIN
koncert ob izzidu novega albuma
17. 5.
sreda
maj
20.30
Stara elektrarna, Ljubljana

Koncert Big Band RTV Slovenija in Alexa Sipiagina ob izidu nove zgoščenke

Osrednji letošnji koncert Big Band RTV Slovenija

Big Band RTV Slovenija ob izidu nove zgoščenke vabi na koncert s svetovno znanim solistom na trobenti in krilovki Alexom Sipiaginom. Koncert pod vodstvom dirigenta in aranžerja Lojzeta Krajnčana bo v sredo, 17. maja, ob 20.30 v Stari elektrarni v Ljubljani. 

Eden najbolj raznolikih in kreativnih džez glasbenikov Alex Sipiagin (1967) je z učenjem trobente začel pri 12-ih letih. V rodni Rusiji je študiral na Moskovskem glasbenem inštitutu in na konservatoriju Gnessin. Leta 1990 je navdušil na tekmovanju Louisa Armstronga v New Yorku in se kmalu zatem preselil v to svetovno prestolnico džeza, kjer je postal priljubljena izbira umetnikov. Po profesuri na Univerzi v New Yorku in rezidencah na Amsterdamskem konservatoriju ter Akademiji za glasbo v Baslu, Alex zdaj živi v Italiji in poučuje na konservatoriju v Sieni.

Sodeloval je s svetovno znanimi glasbenimi izvajalci, kot so Michael Brecker, Dave Holland, Chris Potter, Eric Clapton, Dr. John, Michael Franks, George Gruntz, Gil Goldstein’s Zebra Coast Orchestra, Thelonious Monk Big Band, različne skupine Dava Hollanda in Charlesa Mingusa. Številni albumi so prejeli prestižne nagrade, vključno z nagrado grammy, med njimi tudi What Goes Around in Overtime Dava Hollanda, Wide Angles Michaela Breckerja ter Into the Sunset Dafnisa Prietoma.

Samostojno je ustvaril več kot dvajset albumov, pri katerih so sodelovali tudi džezovskimi velikani, kot sta Mulgrew Miller in Chris Potter. Ljubitelji džeza so mu lahko prisluhnili na koncertih po Evropi, Združenih državah Amerike, Aziji, Novi Zelandiji in Rusiji.

Nekatere svoje skladbe je v preteklosti posnel tudi z Big Bandom RTV Slovenija, plodno studijsko sodelovanje pa bo sedaj okronano z izidom zgoščenke Big Band RTV Slovenija in Alex Sipiagin. Zgoščenka je nastala pod vodstvom aranžerja in dirigenta Lojzeta Krajnčana. Alex Sipiagin je o sodelovanju povedal: »Bili sta izjemna izkušnja in velika čast, da sem svoje skladbe v aranžmaju Lojzeta Krajnčana posnel z enim najboljših big bandov na svetu – Big Bandom RTV Slovenija. Skladbe so bile prvotno napisane za majhno zasedbo in izdane na mojih prejšnjih albumih. Lojze jih je ob pomoči orkestrskih glasbenikov, ki so odlično opravili svoje delo, predstavil z novega zornega kota in v drugačnem razpoloženju. Vse skladbe so navdihnila moja gostovanja v različnih zasedbah po vsem svetu, a sklepni deli procesa so bili vedno opravljeni v New Yorku.«

 

Vstopnice na www.olaii.com in vseh prodajnih mestih Trafika 3DVA ter OMV ter eno uro pred dogodkom, na blagajni Stare mestne elektrarne

Big Band RTV Slovenija 

Lojze Krajnčan, dirigent

Alex Sipiagin, trobenta in krilovka


Avtorski večer Alexa Sipagina.